Anasayfa Haberler TÜRKİYE’DE HER DÖRT DOĞUMUN ÜÇÜ SEZARYEN İLE YAPTIRILIYOR
TÜRKİYE’DE HER DÖRT DOĞUMUN ÜÇÜ SEZARYEN İLE YAPTIRILIYOR

0

Sağlık Bakanımızın da üzerinde önemle durduğu bir konu olan, “Sezaryen ile doğum oranları” İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan toplantıda ele alındı. İlimizdeki özel hastanelerin yöneticileri ve özel muayenehanesi olan kadın doğum uzman  hekimlerinin katıldığı toplantıda sadece sezaryen oranları değil, ilimizde gebelik süresince sunulan sağlık hizmetlerinin ve doğum sırasındaki hizmetlerin niteliğinin arttırılmasına yönelik görüşler ele alındı.

İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Servet KOCAÖZ : “Sadece ilimizde değil tüm Türkiye’de sezaryen ile doğum oranları % 75’lere ulaşmış durumdadır. Sayın Bakanımızın da açıkladığı üzere ülkemizde her dört doğumdan üçü sezaryen ile sonuçlanmaktadır.  Bu oranlar sağlıklı ve adı gibi normal seyretmesi gereken doğum eylemi ile uyuşmamaktadır. Kamu hastanelerimizin, sezaryen ile doğum oranlarını düşürmek için gösterdiği çabayı özel hastanelerin ve özel muayenehanesi olan hekimlerin de göstermesi gereklidir” dedi.  Dünya Sağlık Örgütü tarafından hedeflenen sezaryen oranının %10-15 olduğunun ve bu oranlara ulaşmak için kamu-özel ayrımı yapmadan bilgileri paylaşarak çalışmanın gerekliliği vurgulandı. Özel Hastane Yöneticileri ise hem hekimlere hem de ebelere, normal doğum eğitiminin verilmesinin gerekli olduğu kadar, sezaryen oranlarını düşürmede de etkili bir yöntem olacağını belirttiler.

Ayrıca Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından yayınlanan genelge ile kamu hastanelerinde, toplum sağlığı merkezlerinde ve özel hastanelerde, gebe bilgilendirme sınıflarının en kısa zamanda açılmasının zorunlu olduğu belirtildi. Açılan bu gebe sınıflarında, eğitim veren ebelerin sadece eğitim veren değil, gebe koçu olarak danışmanlık misyonu üstlenecekleri belirtildi. Bu sayede eğitime katılan gebeler  “gebe koçu” olan ebelere  her zaman ulaşabilecekler ve doğum süreci ile ilgili her türlü sorularını yöneltebilecekler. Sağlık Müdürlüğü olarak bu çalışmalara katkıda bulunmak için bir yıl önce “Tabii ki Normal Doğum” isimli bir kitapçığın, hamile bayanların anlayacağı bir dilde hazırlanarak toplum sağlığı merkezleri aracılığı ile dağıtımına başlandığı belirtilerek, her konuda olduğu gibi normal doğum konusunda da eğitimin ve bilinçlenmenin önemi vurgulandı.

dsc_2158